Dereń jadalny (Cornus mas) jest krzewem stosowanym do tworzenia wysokich żywopłotów o pokroju naturalnym albo formowanym, często sadzi się go również jako zielone tło dla innych, niższych roślin. Krzew ten szczególnie zdobi na przełomie marca i kwietnia, kiedy kwitnie, a ponieważ następuje to jeszcze przed rozwojem liści, żółta mgiełka drobnych kwiatów jest widoczna z daleka. Jesienią na krzewach pojawiają się owalne, czerwone owoce, które są również jadalne. Można je spożywać na surowo lub zrobić pyszny dżem, marmoladę czy aromatyczną nalewkę.
dereń jadalny - kwiaty |
dereń jadalny - kwitnienie |
dereń jadalny - owoce i liście |
Pokrój
Rozłożysty krzew albo małe drzewo, dorasta do 4-7 m wysokości.
Liście
Liście duże, jajowatoeliptyczne, ułożone naprzeciwlegle, zielone z dobrze widocznym równoległym unerwieniem.
Kwitnienie
Kwiaty drobne, zebrane w kuliste baldachy, kwitnie na przełomie marca i kwietnia.
Owoce
Pestkowce dojrzewają jesienią, są owalne, ciemnoczerwone o długości około 2 cm. Smaczne zarówno na surowo, jak i w przetworach.
Zastosowanie
Wysokie żywopłoty, wysoka roślina soliterowa, krzew sadzony przy ogrodzeniu jako zielone tło dla innych roślin.
Stanowisko
Krzew ma małe wymagania glebowe. Najbardziej lubi gleby przeciętne, nie toleruje terenów zalewowych. Rośnie dobrze zarówno w słońcu lub półcieniu, w ciemniejszych miejscach jednak słabiej owocuje. Odporny na mrozy oraz suszę i zanieczyszczenia powietrza.