Burak liściowy zwany również boćwiną
ma wprawdzie buraczkowe liście, ale są one dłuższe i bardziej karbowane niż u
tradycyjnych buraków, a łodygi (czyli ogonki liściowe) bardziej przypominają
rabarbar i teraz główna różnica: burak liściowy nie ma bulwy.
Warzywo to jest znane już od starożytności, jednak w
naszych warzywnikach gości jeszcze dosyć rzadko. Bardziej popularny jest w Europie
Zachodniej i Stanach Zjednoczonych, a u nas dopiero staje się modny. Dużą zaletą buraka liściowego jest niewątpliwie jego krótka, bo trwająca trwająca 8 - 12
tygodni wegetacja. Daje nam to możliwość uprawy buraków liściowych jako przedplon albo poplon. Rośliny te też są mniej wrażliwe na mróz niż
buraki ćwikłowe, więc możemy je wysiewać do gruntu wcześniej, bo już w kwietniu, a buraki na
zbiór późny możemy zbierać aż do zimy. Liście buraków naciowych są bardziej
pomarszczone niż ćwikłowych, a ich nerwy grubsze i przeważnie mocniej wybarwione.
Wielką popularność zdobywają odmiany o
ogonkach liściowych wybarwionych na różne kolory od fioletu poprzez
pomarańczowe do żółtych. Buraki liściowe mają bardzo dużą zawartość białka oraz
witaminy C, wapnia i żelaza. W kuchni buraki liściowe dusimy podobnie jak szpinak i mamy świetne warzywo albo farsz do pierogów, naleśników i innych dań. Świetnie smakuje również duszony z serem feta - sprawdzone.
burak liściowy, fot. oazazieleni.pl |
UPRAWA W OGRODZIE
Burak liściowy nie ma specjalnych wymagań glebowych,
ale nie ma sensu uprawiać go na lekkim piasku albo ciężkiej glinie. Buraki te
możemy wysiewać do gruntu od połowy kwietnia do końca czerwca w rzędach
zlokalizowanych co 30-40 cm. Po wzejściu rośliny przerywamy, pozostawiając
siewki co około 5-8 cm, a po drugim przerwaniu rośliny powinny znajdować się co
20-25 cm. Wyrywane roślinki oczywiście zjadamy. Buraki liściowe możemy uprawiać
również z rozsady, którą wysiewamy w marcu, a roślinki po wzejściu przesadzamy
do doniczek o średnicy około 5 cm. W połowie kwietnia sadzonki wysadzamy w
warzywniku. W czasie uprawy warzywa regularnie odchwaszczamy i podlewamy. Buraki liściowe w zależności od terminu wysiewu zbieramy
od czerwca do mrozów wycinając po kilka liści z każdej rośliny na wysokości
około 2-3 cm nad ziemią.
CIEKAWE ODMIANY
‘Rhubarb Chard’ – bardzo pięknie wyglądająca odmiana z zielonymi
liśćmi oraz intensywnie czerwonymi nerwami i ogonkami liściowymi;
‘Lukullus’ – najczęściej spotykana u nas
odmiana, właściwie bardziej przypomina szpinak niż buraki, bo nie ma nic w
buraczkowym kolorze. Liście są długie, pomarszczone i jasnozielone, a ogonki
liściowe kremowobiałe;
'Bright
Lights' - odmiana bardzo oryginalna, w której ogonki
liściowe są wybarwione na różne kolory, świetnie wygląda lekko podduszona na
oliwie.
WARUNKI UPRAWY NA BALKONIE I TARASIE
Buraki
liściowe ją jednym z warzyw, które możemy wysiać na balkonie, ale koniecznie
bardzo słonecznym.
NASŁONECZNIENIE
Dla
uprawy warzyw najlepszy będzie balkon od strony południowej albo zachodniej.
Balkony wychodzące na wschód i północ mają zbyt mało światła i z pewnością
buraki się nie udadzą.
DONICE
Donice
mogą być plastikowe, ceramiczne albo drewniane. Nawet w ozdobnych wiklinowych
czy metalowych możemy wyhodować ulubione zielone przysmaki. Wystarczy wysokość
około 20 cm i podobna szerokość. Oczywiście im więcej, tym lepiej. Każda
donica musi mieć jednak otwór
umożliwiający odpływ nadmiaru wody. Jeżeli kupiliśmy donicę bez odpływu, to musimy
wywiercić 2-4 dziurki o średnicy około 5 mm. Na dnie donicy układami około 2-3
cm drenażu. Najlepiej z keramzytu, czyli spieczonej glinki, która jest bardzo
lekka dzięki porowatej strukturze i powietrznym przestrzeniom. Materiał ten
jest odpowiedni na balkony na tarasy i na stropach, ponieważ jest dużo lżejszy w
porównaniu ze żwirem. W dużych donicach warto nad warstwą drenażu umieścić
włókninę (czarną, ogrodową o gramaturze 50g/m2), która pozwoli uniknąć
zamulenia drenażu przez ziemię.
ZIEMIA
Ziemia dla uprawy buraków i innych warzyw musi być żyzna i przepuszczalna. Zakupione
gotowe podłoże do roślin balkonowych warto wzbogacić kompostem i wymieszać
jeszcze z piaskiem albo keramzytem. Zabiegi te pozwolą dodatkowo użyźnić nasze
podłoże oraz zwiększyć dostęp tlenu do korzeni. Gotowe podłoża ogrodnicze
przepuszczają mniej powietrza do korzeni, bo przeważnie mają w swoim składzie
zbyt dużo materii organicznej, np. torfu, który jest lekki i tani w
transporcie. Po posadzeniu roślin ziemia szybko się zbryla, a po
przesuszeniu już traci częściowo swoje właściwości gromadzenia wody. W uprawie balkonowej na wierzch ziemi zawsze wysypuję jeszcze małą warstwę keramzytu, który ogranicza rozchlapywanie ziemi w czasie ulewnego deszczu.
PIELĘGNACJA
PODLEWANIE
Podstawową pielęgnacją jest właśnie podlewanie, ponieważ w donicach
warzywa przesychają dużo szybciej niż w gruncie. W suche i upalne dni w
zależności od wielkości donic i ich wystawienia na słońce powinniśmy je
podlewać nawet dwa razy dziennie – rano i wieczorem. Jeśli macie duże balkony
czy tarasy, a noszenie konewek wody jest kłopotliwe, polecam zamontowanie
systemu nawadniającego dedykowanego na balkony i trasy. Wodę możemy wyprowadzić
na balkon z kuchni w listwie przypodłogowej. Jest to rozwiązanie bardzo
praktyczne i łatwe w realizacji.
NAWOŻENIE
Warzywa przeważnie są bardzo żarłoczne. Dlatego wysadzamy je w żyzną
ziemię. W czasie wzrostu przeważnie wymagają one uzupełnienia substancji
pokarmowych. Najlepsze będą nawozy organiczne na bazie naturalnych biohumusów
bez syntetycznych dodatków. W ten sposób dostarczamy roślinom składniki bardzo
łatwo przyswajalne i nie grozi mam przenawożenie nawozami sztucznymi.
burak liściowy, fot. oazazieleni.pl |