środa, 19 września 2012

Ewodia Daniela - orientalna piękność

Ewodia Daniela (Tetradium daniellii) jest małym drzewem ozdobnym z licznych białych kwiatów i fioletowych owoców, naturalnie występuje w Chinach i Korei.

ewodia Daniela - pokrój

Pokrój 
Rozłożyste małe drzewo, dorasta do 5-6 m wysokości i nieco mniejszej szerokości. Korona jest rozłożysta, osadzona nisko o pokroju krzewiastym zbliżonym do kuli.

Liście 
Liście duże do 35 cm długości, złożone, soczysto zielone z wierzchu i biało owłosione od spodu. Jesienią liście przebarwiają się na żółto


ewodia Daniela - owocostany, liście

Kwitnienie
Kwiaty białe, średnicy 3-4 mm, bardzo liczne, zebrane w duże baldachogrona o długości 10-15 cm. Kwitnie od czerwca do sierpnia. Kwiaty miododajne i cenne dla pszczelarstwa. W czasie kwitnienia roślina zdobi białą mgiełką z licznych kwiatów.

 
Owoce
Owoce dojrzewają we wrześniu, październiku. Intensywnie fioletowe wyróżniają się z daleka na zielonym tle liści. Bardzo liczne drobne owoce zebrane są w duże baldachogrona.


ewodia Daniela - owocostany


Zastosowanie
Roślina soliterowa, sadzona w ogrodach, kolekcjach roślin ozdobnych.

Stanowisko 
Roślina wymaga stanowisk osłoniętych, często przemarza, ale dosyć dobrze regeneruje uszkodzenia. Może być sadzona na zachodzie kraju - strefa od 6B. Gleby żyzne, średnio wilgotne.